اتوماسیون خانگی و مزایای بی نظیرش!

فهرست مطالب

اتوماسیون خانگی را می توان به عنوان یکی از زیرشاخه های اتوماسیون معرفی کرد. اتوماسیون در پایین ترین سطح خود به خدماتی اشاره دارد که بدون دخالت مستقیم کاربر و توسط سیستم های هوشمند انجام می شوند. خط تولید کارخانه ها را می توان به عنوان بارزترین نمونه اتوماسیون (صنعتی) معرفی کرد. این سیستم ها به کمک سنسورهای مختلف اطلاعات مورد نیاز خود را گردآوری می کنند. سپس براساس مقایسه اطلاعات جمع آوری شده و شرایط مطلوب که توسط کاربر برای سیستم تعریف می شوند، اقدام به تصمیم گیری و انجام فعالیت های مورد نیاز می کند.

ساختمان هایی که از اتوماسیون خانگی استفاده می کنند، بیشتر با عنوان خانه هوشمند شناخته می شوند. استفاده از سیستم های هوشمند امکانات قابل جالب توجهی در اختیار کاربران قرار می دهد. در ادامه به معرفی امکانات این سیستم ها خواهیم پرداخت. و در مقاله کامل دیگر مزایای خانه هوشمند بیان خواهد شد، با من همراه باشید …

امکانات اتوماسیون خانگی

سیستم های هوشمند امکانات بسیار متنوعی را به کاربران عرضه می کنند. این امکانات بسته به نوع و کاربری ساختمان و همچنین تجهیزات مورد استفاده در آن متفاوت است. به عنوان مثال در ساختمان های تجاری، نیازی به کنترل سیستم آبیاری یا سناریوی مهمان نخواهد بود. با توجه به اینکه موضوع بحث ما در این مقاله اتوماسیون خانگی است، به امکانات سیستم های خانگی اشاره می کنم.

نمونه امکانات اتوماسیون خانگی

  • کنترل هوشمند روشنایی
  • کنترل لوازم برقی
  • کنترل تردد و سیستم های امنیتی
  • پرده و کرکره برقی هوشمند
  • کنترل سیستم های سرمایش و گرمایش
  • کنترل شیرهای اصلی آب و گاز
  • کنترل هوشمند آبیاری
  • قفل های هوشمند
  • پارکینگ هوشمند
  • و …

ارائه این امکانات مستلزم بکارگیری تجهیزات اتوماسیون خانگی است. با توجه به تنوع بالای تجهیزات، انتخاب تجهیزات براساس زیر ساخت پروژه، بودجه و امکانات مورد انتظار کاربر انجام می شود. به صورت کلی سیستم های اتوماسیون را می توان به دو گروه کنترل متمرکز و کنترل پراکنده تقسیم کرد.

در سیستم های متمرکز یک کنترل کننده مرکزی وظیفه تصمیم گیری و صدور فرامین مقتضی را بر عهده دارد. داده های گردآوری شده توسط سنسورها و همچنین اطلاعات ثبت شده توسط کاربر در اتخاذ تصمیمات کنترلی موثر هستند. پس از بررسی داده ها و اتخاذ تدابیر لازم، نوبت به اجرای فرامین می رسد. تجهیزاتی که اجرای فرامین را بر عهده دارند، عملگر نامیده می شوند. عملگرها انواع مختلف دارند. تجهیزات مورد کنترل تعیین کننده نوع عملگر مورد استفاده هستند.

از جمله عملگرهای پرکاربرد مورد استفاده در اتوماسیون خانگی می توان به رله هوشمند، کلید هوشمند، ترموستات هوشمند و دستگاه کنترل مرکزی هوشمند اشاره کرد. کلیدهای هوشمند به منظور کنترل روشنایی مورد استفاده قرار می گیرند. کنترل تجهیزات سرمایش و گرمایش از قبیل فن کویل، چیلر و داکت اسپیلت از طریق ترموستات هوشمند انجام می شود. رله های هوشمند پرکاربردترین تجهیزات اتوماسیون خانگی هستند. این رله ها مانند یک فیوز عمل می کنند که جریان برق را قطع و وصل می کند. با این تفاوت که توسط دستگاه کنترل مرکزی و همچنین از راه دور قابل کنترل هستند.

مزایای اتوماسیون خانگی

همانطور که اشاره شد، سیستم های هوشمند یا اتوماسیون قابلیت کنترل از راه دور را برای کاربران فراهم می کنند. از دید اغلب افراد بهترین مزیت سیستم های نوین، همین دسترسی به سیستم از راه دور است. این قابلیت به کاربران امکان می دهد از هر کجا و در هر زمان که بخواهند به سیستم خود دسترسی داشته باشند. این قابلیت آسایش و رفاه را برای کاربران به ارمغان می آورد.

از سوی دیگر کنترل پذیری بیشتر و انجام خودکار برخی از فعالیت ها مانند کنترل دما و … توسط سیستم بسیار جذاب و هیجان انگیز است. اجرای سناریوهای مختلف توسط سیستم اتوماسیون خانگی از جمله دیگر مزایای این سیستم است. اگرچه نتیجه بهره مندی از اغلب مزایای یاد شده اسایش و رفاه بیشتر است، اما نمی توان صرفه جویی در زمان را نادیده گرفت. تصور کنید تنها با یکبار لمس صفحه موبایل و فعال کردن چندین کار مختلف اجرا می شوند. به عنوان مثالی دیگر زمانی که در حال بازگشت به خانه هستید می توانید از راه دور چای ساز و پلوز را روشن کنید!

مهمترین مزیت اتوماسیون خانگی

اگرچه مزیت هایی که در بالا به آن ها اشاره کردم بسیار جذاب هستند، با این وجود مزیت اصلی اتوماسیون خانگی صرفه جویی در مصرف انرژی است. با استفاده از این سیستم لامپ اضافی روشن نخواهد ماند. بیشترین میزان مصرف انرژی عموما در سیستم های سرمایش و گرمایش اتفاق می افتد. به کمک سیستم های هوشمند مصرف انرژی این تجهیزات به شدت کاهش می یابد.

به عنوان مثال در یک اداره لازم است زمانی که کارکنان به محل کار می ایند، دمای محیط مناسب باشد. با توجه به سرد بودن هوا در شب های زمستان اغلب سیستم گرمایش تا صبح روشن می ماند. اما با بهره مندی از اتوماسیون خانگی می توان برنامه روشن شدن سیستم گرمایش را یک ساعت قبل از حضور کارمندان تنظیم کرد. با بررسی همین مثال ساده می توان به میزان بالای صرفه جویی در مصرف انرژی پی برد.

مثال های زیادی از این دست برای تاثیر اتوماسیون بر کاهش مصرف انرژی می توان بیان کرد. در اینجا به همین مثال ساده اکتفا می کنیم.

جمع بندی

اگر چه سیستم اتوماسیون خانگی مزایای زیادی دارد، اما به نظر می رسد مهمترین مزیت این سیستم ها کاهش مصرف انرژی است. افزایش گرمای زمین از یک سو و کاهش ذخایر انرژی از سوی دیگر، اهمیت مدیریت مصرف در عصر حاضر را دوچندان کرده است. بهره مندی از سیستم های نوین مدیریت مصرف در کنار عایقکاری استاندارد و استفاده از تجهیزات کم مصرف مهمترین راهکارهایی است که برای رسیدن به مصرف بهینه انرژی پیش روی ماست.

دیدگاهتان را بنویسید