همه پدیده ها و تکنولوژی های موجود در جهان دارای مزایا و معایبی هستند. پیشرفت تکنولوژی در کنار همه مزایایی که برای انسان داشته،معایب بزرگی نیز به همراه داشته است. گرم شدن کره زمین و مشکلات مربوط به تغییر اقلیم از جمله چالش های اساسی پیش روی بشر است. در این مقاله به بررسی مزایا و معایب خانه هوشمند خواهیم پرداخت.
اگرچه معایب خانه هوشمند هرگز چالش بزرگی برای ما محسوب نمی شوند و با کمی دقت در انتخاب تجهیزات می توان از آن ها عبور کرد. اما مزایای خانه هوشمند به قدری زیاد و جذاب است که نمی توان به راحتی از آن ها چشم پوشی کرد. با من همراه باشید تا مزایا و معایب خانه هوشمند را با هم بررسی کنیم.
خانه هوشمند چیست؟
مکانی که در آن کنترل اغلب سیستم های الکتریکی به کمک موبایل انجام می شود. کاربر به کمک یک اپلیکیشن و با لمس آیکون مربوط به دستگاه مورد نظر می تواند وضعیت آن را تغییر دهد. امکانات مختلفی در خانه هوشمند ارائه می شوند که از جمله مهمترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل هوشمند روشنایی
- کنترل هوشمند لوازم برقی
- کنترل هوشمند پرده برقی
- کنترل هوشمند دمای محیط
- کنترل درب ورود و درب پارکینگ
- و …
نوع سیستم هوشمندی که انتخاب می کنید و تجهیزات مورد استفاده نقش تعیین کننده ای در زمینه امکانات این ساختمان بازی می کنند. اگر چه عموما ابتدا امکانات مورد نظر را تعیین می کنند و سپس براساس نیاز کاربر، ملاحظات اقتصادی و … اقدام به انتخاب تجهیزات هوشمند می کنند. جزئیات بیشتر در مورد خانه هوشمند را می توانید در مقاله ” خانه هوشمند چیست؟” مطالعه کنید.
مزایا و معایب خانه هوشمند
پس از اشاره کوتاه به ماهیت فناوری خانه هوشمند، به بررسی مزایا و معایب این تکنولوژی خواهیم پرداخت. برخی از موارد بیان شده به صورت عمومی درباره خانه هوشمند صادق است. اما برخی از موارد کاملا وابسته به نوع تجهیزاتی است که انتخاب می کنید. به عنوان مثال چالش عدم دسترسی محلی تنها در صورت استفاده از تجهیزات هوشمند تابلویی گریبانگیر ما خواهد شد.
مزایای خانه هوشمند
صحبت از مزایای خانه هوشمند کار بسیار راحتی است. هر کسی که با این تکنولوژی آشنا باشد و کمی از آن استفاده کرده باشد، می تواند دقایقی در مورد مزایای این تکنولوژی سخنرانی کند. البته من قصد سخنرانی برای شما ندارم و تلاش می کنم به صورت مختصر به بیان موارد کلیدی بپردازم. شاید بیشتر مخاطبان این مقاله افرادی باشند که در مورد استفاده یا عدم استفاده از خانه هوشمند در حال تحقیق هستند. بنابراین به بیان نکات کاربردی و کلیدی اکتفا می کنیم.
- آسایش بیشتر: با بهره مندی از خانه هوشمند سطح رفاه و آسایش شما ارتقا پیدا می کند. کافی است تصور کنید روی مبل لم داده اید و به کمک یک اپلیکیشن کنترل همه چیز در دستان شماست.
- صرفه جویی در مصرف انرژی: چالش های اساسی امروز بشر در زمینه مدیریت منابع انرژی بر کسی پوشیده نیست. از اینرو صرفه جویی در مصرف انرژی یک وظیفه اجتماعی و اخلاقی است که بر دوش همه انسان هاست. فناوری های هوشمند نقش بسیار تعیین کننده ای در کاهش مصرف انرژی دارند.
- کنترل پذیری بیشتر: با توجه به امکان دسترسی به سیستم هوشمند از همه جای دنیا، کنترل پذیری این سیستم ها در بیشترین سطح ممکن قرار دارد.
- صرفه جویی در زمان: در کنار همه مزایا و معایب خانه هوشمند، صرفه جویی در زمان یک واقعیت انکارناپذیر است. استفاده از سناریوهای مختلف با قابلیت زمانبندی اجرا، صرفه جویی در زمان را معنا می کند. تصور کنید در حال برگشتن از محل کار، پلوپز را روشن می کنید و با رسیدن به منزل غذای شما آماده است.
در اینجا به همین موارد مهم اکتفا می کنیم. به نظر شما چه مزیت مهم دیگری در مورد این تکنولوژی می توان بیان کرد؟
معایب خانه هوشمند
در بیان معایب خانه هوشمند بین کارشناسان اختلاف نظر زیادی وجود دارد. برخی معتقدند استفاده از این تکنولوژی، راحت طلبی بیش از حد را به همراه داشته است. به اعتقاد این کارشناسان وقتی کاربر حتی برای خاموش و روشن کردن لامپ ها نیز از جای خود بلند نمی شود، بی تحرکی مفرط را تجربه می کند که می تواند سلامتی او را تحت الشعاع قرار دهد. از سوی دیگر استفاده از این قابلیت برای سالمندان افراد کم توان حیاتی است.
در ابتدا اشاره کردیم که برخی از مزایا و معایب خانه هوشمند ناشی از نوع سیستمی است که کاربر انتخاب می کند. سیستم های هوشمند را می توان به نوع گسترده و متمرکز تقسیم کرد. در سیستم های متمرکز یا تابلویی، همه سرخط ها به تابلو برق منتهی می شود. یک ماژول رله هوشمند 12 کانال به همه سرخط ها متصل می شود. این سیستم دو چالش اساسی دارد. اولا چنانچه رله 12 کانال از کار بیافتد، تمام سیستم هوشمند غیر فعال می شود و عملا کاربر روی هیچ بخشی از خانه کنترل ندارد.
دومین چالش این سیستم ها، امکان قطع اینترنت است. در این حالت نیز کاربر به سیستم دسترسی ندارد و برای کنترل سرخط ها باید به تابلو برق مراجعه کند. جالب است بدانید هر دوی این چالش های با استفاده از سیستم هوشمند گسترده برطرف می شوند. در این سیستم ها از کلیدهای لمسی هوشمند به منظور کنترل روشنایی و از رله های هوشمند مینی به منظور کنترل اوازم برقی استفاده می شود. در این حالت کاربر به راحتی امکان کنترل محلی تجهیزات روشنایی را دارد و با قطع اینترنت به عنوان یک کلید لمسی می تواند از آن ها استفاده کند.
همچنین در صورت بروز هر گونه خطا در یکی از کلیدها، کلید مورد نظر دچار مشکل می شود. به دلیل تطابق زیرساخت سیم کشی این کلیدها با کلیدهای سنتی، در چنین حالتی می توان به راحتی کلید هوشمند را با نمونه سنتی جایگزین کرد.
جمع بندی
آشنایی با مزایا و معایب خانه هوشمند، به شما کمک می کند تصمیم گیری بهتری در مورد استفاده از این تکنولوژی داشته باشید. علاوه بر این با توجه به چالش هایی که برای سیستم تابلویی مطرح است، استفاده از سیستم کنترل گسترده مزایای بیشتری دارد. لازم به ذکر است سیستم های تابلویی نیز مزایایی دارند که استفاده از آن ها در برخی از پروژه ها را الزامی می کند. به عنوان مثال در مکان های تجاری و پر رفت و آمد مثل تالار پذیرایی، استفاده از کلید هوشمند غیر ممکن است. همچنین رله های تابلویی میزان جریان بیشتری را می توانند از خود عبور دهند.